Op mijn eerste dag was de ontvangst top. Ik werd opgehaald door een WZB-4-collega en alles werd uitgebreid uitgelegd. Iedereen stelde zich gezellig voor. Dat was fijn, want ik was net 1 dag eerder 18 jaar geworden.

Lizzy Verlind

Verzorgende 3IG in opleiding, Verpleeghuis Buytenhaghe

Op mijn eerste dag was de ontvangst top. Ik werd opgehaald door een WZB-4-collega en alles werd uitgebreid uitgelegd. Iedereen stelde zich gezellig voor. Dat was fijn, want ik was net 1 dag eerder 18 jaar geworden.

Lizzy Verlind

Verzorgende 3IG in opleiding, Verpleeghuis Buytenhaghe

Lizzy Verlind is 21 jaar oud en woont in Zoetermeer. In 2018 had zij haar eerste stagedag bij verpleeghuis Buytenhaghe voor haar zorgopleiding niveau 2. “Ik moest een stage hebben. Het enige wat nog over was, was de zorg. Dat bleek een schot in de roos.” Lizzy volgt ondertussen de bbl-opleiding Verzorgende niveau 3, betaald door WelThuis, en is ontzettend blij met haar keuze. Ze raadt iedereen aan een dagje mee te komen lopen.

Ik heb eerst de zorgopleiding niveau 2 gevolgd. En liep stage bij verpleeghuis Buytenhaghe in Zoetermeer. Ik vind naar school gaan eigenlijk niet zo leuk. Dus toen ik klaar was, wilde ik graag gaan werken. Mijn opleidingscoach wees me op de mogelijkheid om mijn diploma Verzorgende 3IG te halen, betaald door WelThuis. Dat was toch wel aantrekkelijk, want je hoeft maar 1 dag naar school en werkt daarnaast 28 uur per week. Voor mij is dat ideaal.

Bewoners met dementie

Ik werk op een gesloten psychogeriatrische (PG-)afdeling met 14 bewoners met dementie. Het is een leerafdeling, dus de leerlingen draaien de afdeling. Er zijn uiteraard werkbegeleiders aanwezig, gediplomeerde verzorgenden 3IG of WZB-4, waar je alles aan kunt vragen. Ook werken ze dagelijks met ons mee. Ik ken alle 14 bewoners ondertussen goed, maar meestal herkennen ze mij niet. Dat geeft niet, want ik merk aan ze dat ze het fijn vinden als ik ze verzorg. Ik weet van iedere bewoner hoe ik het beste met ze om moet gaan. Dat is eerst een beetje uitproberen, het benaderplan lezen en het dossier doornemen. En dan aan de slag.

“Op mijn eerste dag was de ontvangst top. Ik werd opgehaald door een WZB-4-collega en alles werd uitgebreid uitgelegd. Iedereen stelde zich gezellig voor. Dat was fijn, want ik was net 1 dag eerder 18 jaar geworden.”

De eerste weken op de afdeling loop je met iemand mee die het werk al langer doet. Die legt alles uit en doet alles voor. Je krijgt telkens de kans om zelf iets te proberen. Maar alleen als je het durft. Het is niet niks om ineens ouderen te verzorgen. Je gaat ze wassen, aankleden et cetera. Daar word je goed bij geholpen.

Met een grote glimlach naar huis

We beginnen om 7:00 uur, meestal een kwartier eerder om de nachtdienst af te lossen. We bespreken of er nog bijzonderheden zijn geweest. Of dingen waar we op moeten letten. Daarna lees je de overdracht en rond 7:05 uur lopen we de afdeling op. 1 collega begint met de medicijnen klaarzetten en rondbrengen. De rest gaat wassen en aankleden. Tussendoor overleggen we regelmatig over wat er nog gedaan moet worden. Vaak helpen we de welzijnsmedewerker met het klaarzetten van het ontbijt voor de bewoners en delen we koffie uit. Dan drinken we zelf ook even een kopje koffie met de collega’s en kletsen we bij. Daarna checken we samen de agenda. Bij wie moet de bloeddruk gemeten worden? Wie krijgt er nog medicatie? En we brengen bewoners naar het toilet. Als iedereen blij is, is het weer voor elkaar vandaag!

“Als een bewoner een rotdag heeft, neem ik die apart. Ik maak het gezellig met een kop koffie en een kletspraatje. Misschien lak ik even de nagels in een mooie kleur. Zo wordt iedereen vanzelf weer vrolijk.”

Kiezen voor de zorg

Vroeger ging ik soms met mijn moeder mee, die ook in de zorg werkte. Ik dronk toen al kopjes koffie met de bewoners. Ik kende dus het leuke gedeelte. Meestal hoor je over de vieze dingen, bijvoorbeeld een oudere meneer of mevrouw die helemaal onder de poep zit. En over luiers verschonen. Ik ben alleen maar blij dat ik dit voor de bewoners kan oplossen en ze kan opfrissen. Zodat ze zich niet hoeven te schamen. Verder hangt in het verpleeghuis een open en gezellige sfeer. Er is een terras, vaak livemuziek, een gebakje, patatje en zelfs een sportschool. Er wordt goed voor de bewoners gezorgd in een huiselijke sfeer. Ik vind het leuk om hieraan bij te dragen.

Bekijk alle vacatures

Heb je jouw droomvacature niet gevonden?

Maak dan een JobAlert aan en wij mailen je zodra die perfecte vacature open komt te staan.
Je kunt ons ook een open sollicitatie sturen, dan kijken we samen naar een functie die het beste bij jou past.

 Jobalert aanmaken