Als woonzorgbegeleider heb je een veelzijdige functie. Geen dag is hetzelfde en je kan echt een verschil maken in iemands leven.
Op haar 18e begon Elma Verstegen aan haar carrière in de zorg en begeleiding. Tientallen jaren vervulde zij allerlei verschillende functies. Met al die ervaring op zak had Elma behoefte aan een nieuwe uitdaging. Dat kwam mooi uit, want woonzorglocatie Buytenhaghe in Zoetermeer had die zeker. “Toen ik in 2020 begon met zoeken viel mijn oog gelijk op de vacature van verpleegkundige bij WelThuis Buytenhaghe. Ze waren bezig met een nieuwe doelgroep; jonge mensen met dementie. Dat leek mij heel interessant. Datzelfde jaar ben ik hier gestart!
Van alle locaties van WelThuis heeft ons woonzorgcentrum als enige deze doelgroep. We hebben 4 afdelingen, waarvan sinds 2020 jonge mensen met dementie een vast onderdeel zijn. Werken met deze doelgroep is heftig. Onze jongste bewoner is begin 50 en ouder dan 65 jaar mogen ze niet zijn. Dan gaan ze naar de ‘gewone’ afdeling, met dementerende ouderen. We hebben nu 14 bewoners en met een team van 15 collega’s proberen wij hen zo goed mogelijk te verzorgen en ondersteunen.
Elke dag heeft nieuwe kansen
Ik werk van maandag tot en met donderdag en om de 6 weken draai ik een weekenddienst. De meeste werkdagen werk ik van 07.00 tot 15.00 uur. In de ochtenden help ik vooral mee in de zorg. Bewoners wassen, aankleden en de juiste medicatie geven, voordat zij plaatsnemen aan het ontbijt. Vanaf een uur of 10 probeer ik zoveel mogelijk van mijn andere taken op te pakken. Webinars volgen, multidisciplinaire overleggen bijwonen, audits afnemen en de mail beantwoorden, zijn dingen waar ik standaard mee bezig ben.
“Als woonzorgbegeleider heb je een veelzijdige functie. Geen dag is hetzelfde en je kan echt een verschil maken in iemands leven.”
Zelfstandige collega’s
Binnen WelThuis is werken in zelfsturende teams de standaard. Elk team kent eigen teamrollen. Dat zijn taken waarvoor jij verantwoordelijk bent. Ik heb een coördinerende functie. Dat betekent dat ik van een aantal teamrollen in de gaten hou of het allemaal goed gaat. Ik let op audits, voeding, reviews en pijnmeting. Zo peilen we bij die laatste hoe het met onze bewoners en hun pijnen gaat. Het is van groot belang te weten of de huidige medicatie nog voldoende is.
“Bewoners geven soms aan geen pijn te hebben. Maar als hun lichaamstaal wat anders zegt, gaan bij ons de alarmbelletjes rinkelen. Vertrouwen op je gevoel is heel belangrijk.”
Een werkgever die er écht is voor jou
Bij WelThuis krijg je volop de mogelijkheid om jezelf verder te ontwikkelen, zowel op professioneel als persoonlijk gebied. Ikzelf werk hier nu sinds 2020. Opleidingen of cursussen heb ik nog niet gevolgd. Ik wil eerst de gewone gang van zaken onder controle krijgen en het mij eigen maken. Daarna wil ik natuurlijk graag een cursus of opleiding gaan volgen.
“Bij WelThuis staan ze open voor verbetering. Ze willen echt graag weten wat ze voor ons kunnen doen. Oplossingen zijn er snel en worden vaak ook direct ingezet.”
Fysiek hebben wij het niet heel zwaar met jonge mensen met dementie. Ze zijn nog krachtig en kunnen nog veel zelf. Waar we wel tegenaan lopen is dat het geestelijk veel van je vraagt. Het zijn jonge mensen. Dat is confronterend en dat grijpt je aan. Dat voelt voor alle collega’s hetzelfde. Gelukkig hebben wij een betrokken manager. Zij heeft een coach ingezet die ons daarbij helpt. Gesprekken voeren met elkaar en bespreken hoe je iets beleeft of waar je tegenaan loopt. Het draagt allemaal bij aan het welzijn van ons als medewerkers.
Bekijk alle vacatures